Referat af koordinationsmøde tirsdag d. 6/8-96

Til stede: Ingern Foldager, Jette Hagensen, Jørn Erik Nielsen, Gerd Sødal-Pedersen, Jette Holm, Johanne Cummings, Lotte Pfeiffer, Kenneth Karlsson, Kim Warriø, Lullo Louise Egelykke, Beth Olsen, Anne Jacobsen, Anne Margrete Majgaard, Bente Kristine Hansen, Ib Ravn, Britt Hansen, Jesper Rasmussen og Iben Vedel (referent).

Der var mødt ret mange nye medlemmer op, så inden runden startede, blev man enige om, inder evt. at finde nye datoer for informationsmøder, da nye medlemmer ikke får ret meget ud af koordinationsmøderne.

1. Runde

Ib: Startede runden, med stor beklagelse, med at trække sig ud af den aktive del af projektet pga. private forhindringer. Ib har været med i flere grupper, og det er et stort minus at miste ham, og vi håber på at få Ib at se igen. Vel mødt.

Iben: Fortalte at hun var blevet ringet op af en som havde set os på internet. Det virker, vi er på.

Inger: Har fået kontakt til et ingeniørfirma, der kan meget omkring den tekniske måde at bygge økologisk på. De skulle have været repræsenteret på arbejdsweekenden, kunne ikke, men er gode at have i baghånden.

Jette: - Arkitektgruppen har været til møde med arkitekfirmaet Suensson. Det var gået godt og der var lidt delte meninger om man skulle vælge dem med det samme eller tage et par møder med nogle andre arkitektfirmaer, så vi har noget at sammenligne med. Så Lotte er i gang med at arrangere disse møder.
- Arkitektgruppen har været på besøg i andelssamfundet i Hjortshøj ved Århus. De har fået så mange oplysninger vi kan bruge, at det vil tage resten af mødet, så det vil blive brugt i det fortsatte arbejde.

Inger og Iben: Har haft kontakt til Niels Peter Flint, som er visionær konsulent inden for den økologiske verden. hans firma Flints Klodekloge Varehus ligger i pilestræde.

Kenneth: Har kontakt til en arkitekt, vil få nærmere information.

Tobias: Har kontakt til arkitektfirmaet Egen Vinding og Datter, vi prøver at få et møde i stand.

Jesper: Kommenterede bestyrelsesmødet: Der havde været en snak om, hvordan foreningen fungerer og hvordan den videre skal fungere, og sa vi gerne skulle holde tidsplanen, er det vigtigt at der kan tages effektive og hurtige beslutninger fremover. Grupperne har mandat til at tage beslutninger, men opstår der situationer hvor der er umuligt for gruppen at blive enige, går bestyrelsen ind og tager de endelige beslutninger.
Anna M. mente det var lige som en styregruppe.
Bente K: Alle bestyrelsesmedlemmerne er repræsenteret i de forskellige grupper og er ansvarlig for at holde sig ajour med hvad der foregår i de forskellige grupper.

Britt: Se bilag og speciel gruppe om Hvalsøplacering. Herefter var der en diskussion om det var muligt at køre to grupper samtidig, en for Trekroner og en for Hvalsø, og hvordan det evt. kunne gøres. Bred enighed om at sende Britts oplæg ud med referatet og se reaktionen.

Beth: Havde en annonce med os i et blad: Videnskabsbutikkerne - de har en gruppe studerende, der laver projekter billigt, som de får point for, vores projekt er nok for stort.

2) Diskussion af konkrete forhold omkring Trekronergrunden

med henblik på mødet med Roskilde Kommune den 7/8 (placering af grund, størrelse, ejerforhold af evt. gård m.m.) Oplæg medbringes af Jette og Jesper.

Jesper indledte med nogle tegninger om, vordan man kunne placere bogrupperne omkring Munkesøgård, se vedlagte tegninger. RUC som ejer Munkesøgård, er indstillet på at sælge.

Der blev spurgt om man kunne undersøge jordstråler, vandårer og radon. Jesper mente ikke det var noget man ville bruge penge på, da det er meget dyrt.

Anne M: Er det tilladt at drive landbrug i så tæt bebyggelse? Dette vil blive undersøgt.

Jette: Så to muligheder: 1 - Munkesøgård bliver delt op i landbrug og fælleshus. 2 - Nymarksgård, som ligger lidt derfra, købes til landbrug og munkesøgård bruges som fælleshus. Mente der var tre prioriteter: 1 Begge ejendomme med, 2 Kun Munkesøgård, 3 Kun Nymarksgård.

Derefter bred diskussion om hvordan vi griber landbrugsproblematikken an. Ejerforhold til landbrugsjorden, forpagtning eller eje. Det er evt. kun bygningerne vi snakker om at købe. Er det billigere at forpagte af kommunen= Jorden skal klausuleres, foreningen kan købe jorden og forpagte videre. Flere synes vi skal få efter at få begge grunde med.

Jørn Erik: Det ville for ham være ligemeget hvor hans jord kom til at ligge. Fortalte lidt om hvad de havde tænkt af landbrug: Bær og juletræsproduktion, derudover lidt dyrehold og lidt grønsagsproduktion til afsætning til os. Hvis vi vælger Munkesøgård som fælleshus er Jørn Erik og Ann ude af billedet.

Iben: Vi har en anden der er interesseret i at køre landbrug i forbindelse med Økobo.

Jesper: Hvis vi kan få Roskilde med til at lave det område til et økologisk eksperiment er vi fritaget for at koncentrere os om landbruget og derved være sikre på at det bliver økologisk.

Jette: Vi bliver nødt til at have en samarbejdsaftale om afsætning af affald med landbruget. Vi kan nok ikke presse den længere en de to gårde.

Jesper: Vil vi have Munkesøgård til fælleshus? Hvad koster det at sætte den i stand.

Det var svært at blive enige om noget konkret, derofr en kort runde om de forskellige holdninger: Der var lagt vægt på økonomien ved at istandsætte en gammel gård i forhold til at bygge et nyt fælleshus. Gerne så tæt på en grøn kile som muligt, hele projektet nord for gården. Et alternativ - at bygge ved siden af gården så den ikke er med som en del af projektet.

Jesper ridser op: Godt hvis Jørn Erik og Ann har gården for sig selv og vi sikrer os en del af gården står til fælles disposiotion og i øvrigt fik en nyt fælleshus. Prioritere at bebyggelsen ligge nord for gården. Foreslog at man satte sim med en fra Roskilde Kommune og lavede nogle skitser, så vi har noget mere at gå ud fra.

3. EVT

Der blev til sidst snakket om og lagt vægt på, at vi skal være bedre til at holde tiden og strukturen på møderne, bedre til at formulere det man vil sige, så det ikke tager så lang tid.

Jette og Iben har et møde med en konsulent fra vindmøllefirmaet Vestas mandag d. 19/8, som skal måle vindforholdene på grunden.

I næste referat vil der være en dato for et møde for alle Jer som gerne vil være aktive, der vil du kunne melde sig til en opgave, som passer til dig, så hold dig klar! Du kan også ringe til Iben Vedel og få en lille snak om de forskellige muligheder for at hjælpe til.

Til nye medlemmer: Der er informationsmøder 15/8 og 4/9

Næste koordinationsmøde er tirsdag d. 21/8 i Baggesensgade 22, st.

Se vedlagte vedr. Etablering af ejerforening i Økobo